2022-03-28 14:41:45• hírek • Bede Emőke

Kárpótlás a hadifogság után: figyelmesen kell összeállítani a leadandó dossziét

Hétfő délelőtt Radu Roca prefektus munkamegbeszélést tartott a Szatmár Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség igazgatóival annak érdekében, hogy közösen megoldást találjanak az 1945. március 6. utáni időszakban politikai üldöztetésnek kitett vagy hadifogságba esett személyek, illetve leszármazottjaik kárpótlása körüli gondokra.

Annak érdekében, hogy egyazon eset kapcsán az illetékes hatóság ne hozzon két különböző határozatot, a dossziékat különösen nagy figyelemmel kell összeállítani.


A prefektúra tájékoztatása szerint az 1990/118-as számú törvény által kodifikált jogok megigényléséhez a típuskérvényt és a szükséges iratokat személyesen vagy postai úton kell eljuttatni azon megye illetékes ügynökségéhez, ahová a kérelmező lakcíme szól, illetve lehet továbbítani e-mailben is – Szatmár megye esetében az aktákat az ajpis.satu-mare@mmanpis.ro címre kell küldeni. Fontos azonban tudni, hogy az e-mailben megküldött dokumentumokat, melyeknek eredetiségéért a kérvényező vállalja a felelősséget, a későbbiekben eredeti példányban is be kell mutatni a területi szervnek, hogy a másolatokra ráüthessék az „Eredetivel megegyező hiteles másolat” pecsétet.


Azok a személyek, akik a kérelem benyújtásának időpontjában már nem rendelkeznek román állampolgársággal, a kérelmeket az utolsó romániai lakóhelytől függően a területileg illetékes hivatalhoz kell leadják, vagy egy meghatalmazott személy útján is benyújthatják azon megye ügynökségéhez, ahol a megbízott is lakik.


A prefektúra ugyanakkor emlékeztet arra, hogy nem részesülhetnek a törvényerejű rendelet által biztosított kedvezményekben azok, akiket emberiség elleni bűncselekményekért ítéltek el, vagy valamilyen fasiszta szervezetben tevékenykedtek. Ez természetesen a gyermekeikre is érvényes.


A kártalanítás megigényléséhez szükséges dokumentumok listája, illetve a letölthető típuskérvény az ügynökség oldalán érhető el. Külföldi állampolgárok és külföldön tartózkodó román állampolgárok esetében a kérelemhez az AJPIS oldalán szereplő dokumentumokon túl mellékelni kell az utolsó romániai lakcímet igazoló iratot, azaz a személyi igazolványt, ha pedig a kérelmező egy megbízott személy közvetítésével nyújtja be, csatolni kell az ő személyi igazolványát és meghatalmazását is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: